Keuze van interventies: Intervention Mapping (21 april 2020)

Datum

21 april 2020

Locatie

Afwisselend op LUMC-Campus Den Haag of op Landgoed Groot ZonneOord in Ede.

Kosten

€375,00 per dag (btw-vrij)

Bij deelname aan meer dan 4 kenniscarrousels: 10% korting!

Bij deelname aan ALLE cursussen de laatste gratis!

Indien u van dit kortingsaanbod gebruik wilt maken, moet u dit uiterlijk aangeven op 1 december 2019.

Let op!
Alleen als dezelfde persoon de cursussen afneemt. De korting is NIET bestemd voor meerdere mensen van 1 organisatie.

Inhoud:

Als duidelijk is welke brandhaard, populatie en achterliggende waarden/doelen bij de mens aanwezig zijn, is het tijd om na te denken over wat kunnen we daar nu aan doen? De intervention mapping techniek is bij uitstek de methode om te komen tot een interventie die aansluit bij de behoeften van de mens. Om te voorkomen dat interventies worden aangeboden aan een doelgroep die daar geen baat bij heeft, is het noodzakelijk om in eerste instantie inzicht te krijgen in de oorzaken (de determinanten) van het gedrag of proces dat verandert kan worden. Door een gedegen determinantenanalyse per subpopulatie (gebaseerd op risicostrata) wordt een ‘one size fits all’ interventie voorkomen.

Per subgroep kunnen de determinanten verschillen, maar zeker ook de effectieve ingrediënten van een interventie. In sommige gevallen is voorlochting geboden, in andere gevallen voorbeeldgedrag en weer in andere gevallen is de omgeving de belangrijkste beïnvloedende factor. Ga ik dan straffen, verleiden of accommoderen? En wat doe ik om de verandering meer duurzaam te maken?

Naast de theoretische achtergronden van intervention mapping wordt aan de hand van twee voorbeelden geschetst op welke wijze op het gedrag en proces kan worden geïntervenieerd. Hierbij wordt het meten en monitoren via de Plan Do Study Act cyclus geoefend.

Uiteraard wordt de dag wederom afgesloten met het formuleren van de take home messages voor de eigen situatie. Voor welke problemen is intervention mapping de juiste aanpak en kun je de houtskoolschets voor de aanpak in de eigen situatie al maken.

 

10.00-11.15            Theorie van intervention Mapping

11.30-12.30            De behoefte van de populatie: citizen science

12.30-13.30            Lunch

13.30-14.30            JZOJP: wat beweegt mensen in diverse risicostrata? Diabetes Mellitus

14.30-15.30            Sociaal Domein: Positieve Gezondheid, welzijn op recept, Krachtige Basis Zorg: wanneer doe ik wat?

15.45-17.00            Reflectie op de eigen situatie

Aanmelden en nadere informatie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Jan van Es Instituut via info@jvei.nl of 06 20429669.