Onderzoek kroonjuwelen gezondheidscentra

De organisatie in de eerstelijnsgezondheidszorg heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld van monodisciplinair kleinbedrijf naar meer multidisciplinaire grootschaligere organisatievormen. De gezondheidscentra hebben daarvoor in de jaren 60 van de vorige eeuw het startsein gegeven. Het Jan van Es Instituut is gevraagd door de Stichting Sociaal Fonds Gezondheidscentra om de kroonjuwelen van de gezondheidscentra te inventariseren. 

Binnen dit project voeren wij een onderzoek uit naar het ontstaan en de ontwikkeling van eerstelijns gezondheidscentra in Nederland door de jaren heen. Door middel van een literatuuronderzoek, (focusgroep)interviews en een vragenlijst, krijgen we steeds beter inzicht in de onderliggende kernwaarden en principes van wijkgericht werken. Ook gaan we in op onderwerpen als organisatie, bekostiging, financiering, epidemiologie en locatie. 

Het doel is om over het gehele onderzoek een publicatie uit te brengen. Deze biedt mogelijk handvaten voor hedendaagse gezondheidscentra, en (overheids)beleid omtrent gezondheidscentra. Ook zal er een (digitaal) publieksevenement plaatsvinden. Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Houd onze website, nieuwsbrief en/of social media in de gaten voor meer informatie! 

Enquête

We horen graag jouw mening over de verschillende thema’s voor het werken volgens de principes van gezondheidscentra. Hoe vaak komen deze thema’s voor en hoe belangrijk vind je het dat deze thema’s in de toekomst aanwezig blijven? Vul jij de enquête in en help je ons mee om hier goed inzicht in te krijgen? Je kunt de enquête hier vinden.

Meer weten?

Wil je nu al meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op via info@jvei.nl